wtorek, 22 września 2009

Banks Hanoson's Mild


Hej. Sorki, ze tak pozno ale bylem ostatnio troche zajety. A oto fotki i opis:

Receptura:

pale ale:3460 gr
caramalt:104 gr
crystal:423 gr
black malt:75 gr



Na poczatek zagotowac wode




Odmierzylem wszystkie skladniki




od lewej:

black malt, crystal malt, caramalt i pale ale malt. Pale ale jet 3460 gr.

no i do tego chmiel:



kiedy temperatura wody osiagnie okolo 77*C mozna zaczac zacierac. W tym celu wsypujemy cale ziarno do pojemnika, w kotrym bedziecie zacierac. W moim przypadku jest to niebieska kuchenka turystyczna z kranikiem. Do ziarna delikatnie nalewam wody o temp. okolo 77*C. W innych zrodlach mozecie znalezc informacje, ze ziarno nalezy dodawac do wody. W takim wypadku wybierasz opcje, ktora uwazasz za sluszna. Delikatnie mieszaj aby cale ziarno sie zamoczylo. Temperatura opanie do 67*C, jesli nie, dodaj albo zimnej wody, albo wrzatku. Kiedy temperatura sie zgadza, zamknij pojemnik i staraj sie utrzymac temperature przez 90 minut. Po tym czasie nastepuje tzw. sparging.





Sparging polega na: zlaniu stojacej wody i dalsze zlewanie wody z jednoczesnym uzupelnianiem wody o temp. okolo 80*C. Kiedy juz zbierzemy cala slodka wode, gotujemy ja. Chodzi o wyplukanie ziarna.




Kiedy juz zacznie wrzec i bulgotac dodajemy chmiel. W moim przypadku dodalem chmiel na samym poczatku gotowania i tylko wtedy. Brzeczka musi sie gotowac przez:
jedni uwazaja, ze jest to 60 min
a inni, ze 90 min.

Ja gotowalem przez 90 min. Kiedy juz uplynie 90 min, nalezy brzeczke w miare szybko schlodzic. W tym celu uzylem miedzanej chldonicy, zanurzylem ja w brzeczce, z jednej strony podlaczylem wezyk z zimna woda a z drugiej strony woda wyplywala do wanny. PO TYM JAK BRZECZKA JEST JUZ ZAGOTOWANA, PAMIETAJ, ZE OD TEJ PORY WSZYSTKO CO MA Z NIA KONTAKT MUSI BYC WYSTERYLIZOWANE. UZYJ SPECJALNEGO PREPARATU ALBO WRZATKU.

Kiedy temperatura brzeczki spadla do okolo 26*C (co zajelo okolo godzine), przelalem ja do pojemnika, w ktorym bede fermentowal.





Specjalnie nie uwazalem podczas przelewania i bylo duzo bulgotania w celu napowietrzenia brzeczki. Kiedy wszystko przelalem, sprawdzilem temp. i dodalem uprzednio namoczone drozdze.


W sumie to na tyle. Mniej wiecej za kazdym razem schemat wyglada tak samo.

PS. tak wyglada irish moss