hej
Dzis, troche pozno ale jednak, recepturka na piwo z Kosta Ryki, Carveza Imperial.
Recepta na 18.9 L
Gestosc poczatkowa: 1.051-.1052
Gestos koncowa 1.011-1.012
5.1 % ABV
kolor 3-4
3.75 Brytish 2-row lager malt
(stosjemy poprostu slod lagerowy, jasny)
0.34 kg flaked maize
(jest to cos w rodzaju kukurydzianych platkow sniadaniowych)
0.23 kg rice hulls
(sa to luski ryzu)
0.28 kg 10*L crystal malt
Calosc maszujemy (niebieska lodowka) przez:
I) okolo 30 minut w temperaturze 50*C
dolewamy wrzatku aby otrzymac
II) 65.5*C przez 60 minut
Do calosci stosujemy czeski chmiel Saaz (14 gramow) oraz irish moss (5ml albo 5 gramow).
Do fermentacji:
Wyeast's 2035 American Lager yeast
lub
Wyeast's 2007 Pilsen yeast
Jak sama nazwa drodzy wskazuje, jest to fermentacja dolna, ktora powinna w tym czasie przebiegac w temperaturach: od 6*C do 11*C.
Ok, wiem pewnie,ze czytajac to co pisze, mozesz sobie pomyslec, ze nie ma szans aby cos takiego zrobic. Jakies platki, luski ryzu itp itd.
Moim zdaniem w tym chobby chodzi o... cierpliwosc. Jezeli nie wiesz, gdzie zdobyc jakis produkt, poszukaj, poszperaj w necie. Jezeli po dlugich poszukiwaniach znajdziesz wlasnie ten jeden, jedyny skladnik, ktorego tobie brakowalo, zobaczysz jak wartosc domowego piwa podskoczy do gory. To jedna kwestia. Druga to taka, ze nie jestes w stanie zrobic dokladnie w 100% procentach takiego samego piwa jak komercyjne. Browary maja wieksze mozliwosci finansowe i moga dzieki temu pozwolic sobie na lepsze produkty albo lepsze technologie i w ten sposob kontrolowac proces wytwarzania piwa w znacznie wiekszym stopniu. Ot chocby, dla przykladu, jezeli przeczytasz, ze temp. musi byc dokladnie 10*C. Szczerze smiem watpic,ze za kazdym razem w 100% taka wlasnie temp. utrzymasz. Zawsze jest ten +- np. 1 lub 2 stopnie. W browarze tego nie ma. Ma byc 10*C, prosze bardzo, kilka przyciskow na termostacie i 5000l ma temp. 10*C i to tyle w tym temacie. Masz odmienne zdanie?Napisz do mnie. Numer GG znajdziesz na gorze strony po prawej stronie.
Robienie własnego piwo jest wynagradzające. Kiedy zrobisz własne piwo, czujesz wewnętrzną satysfakcję. Robienie piwa w domu nie koniecznie wymaga dużo czasu, wystarczy kilka godzin w ciągu kilku tygodni na warzenie z ekstraktu. W robieniu domowego piwa nie ma ograniczeń. Robisz i pijesz takie piwo, na jakie przyjdzie tobie ochota. Nie wierzysz?! Zapraszam do zrobienia własnego piwa!