piątek, 2 października 2009

CARVEZA IMPERIAL


hej

Dzis, troche pozno ale jednak, recepturka na piwo z Kosta Ryki, Carveza Imperial.

Recepta na 18.9 L
Gestosc poczatkowa: 1.051-.1052
Gestos koncowa 1.011-1.012
5.1 % ABV
kolor 3-4


3.75 Brytish 2-row lager malt
(stosjemy poprostu slod lagerowy, jasny)

0.34 kg flaked maize
(jest to cos w rodzaju kukurydzianych platkow sniadaniowych)



0.23 kg rice hulls
(sa to luski ryzu)



0.28 kg 10*L crystal malt

Calosc maszujemy (niebieska lodowka) przez:
I) okolo 30 minut w temperaturze 50*C
dolewamy wrzatku aby otrzymac
II) 65.5*C przez 60 minut

Do calosci stosujemy czeski chmiel Saaz (14 gramow) oraz irish moss (5ml albo 5 gramow).

Do fermentacji:

Wyeast's 2035 American Lager yeast
lub
Wyeast's 2007 Pilsen yeast

Jak sama nazwa drodzy wskazuje, jest to fermentacja dolna, ktora powinna w tym czasie przebiegac w temperaturach: od 6*C do 11*C.

Ok, wiem pewnie,ze czytajac to co pisze, mozesz sobie pomyslec, ze nie ma szans aby cos takiego zrobic. Jakies platki, luski ryzu itp itd.

Moim zdaniem w tym chobby chodzi o... cierpliwosc. Jezeli nie wiesz, gdzie zdobyc jakis produkt, poszukaj, poszperaj w necie. Jezeli po dlugich poszukiwaniach znajdziesz wlasnie ten jeden, jedyny skladnik, ktorego tobie brakowalo, zobaczysz jak wartosc domowego piwa podskoczy do gory. To jedna kwestia. Druga to taka, ze nie jestes w stanie zrobic dokladnie w 100% procentach takiego samego piwa jak komercyjne. Browary maja wieksze mozliwosci finansowe i moga dzieki temu pozwolic sobie na lepsze produkty albo lepsze technologie i w ten sposob kontrolowac proces wytwarzania piwa w znacznie wiekszym stopniu. Ot chocby, dla przykladu, jezeli przeczytasz, ze temp. musi byc dokladnie 10*C. Szczerze smiem watpic,ze za kazdym razem w 100% taka wlasnie temp. utrzymasz. Zawsze jest ten +- np. 1 lub 2 stopnie. W browarze tego nie ma. Ma byc 10*C, prosze bardzo, kilka przyciskow na termostacie i 5000l ma temp. 10*C i to tyle w tym temacie. Masz odmienne zdanie?Napisz do mnie. Numer GG znajdziesz na gorze strony po prawej stronie.