hej
tak jak obiecalem, recepturka na brazylijskie piwo z Toledo. Receptura jest przeznaczona na 18.9 l.
3.6 kg slod lager ( zamiennik to slod pilzenski)
0.34kg dextrin malt
0.23 German Vienna Malt (czyli slod ciemniejszy od pale ale ale jasniejszy od monachijskiego)
0.34kg crystal malt
0.34kg slod czekoladowy
0.57g czarny slod
Ok, wiem, ze czytajac ta recepture nie za bardzo wiezysz, ze mozna cos takiego zrobic. I masz racje. Wszystko zalezy od skladnikow, ktore na polskim rynku nie zawsze sie znajduja. Recepture mozesz potraktowac jako ciekawostke, albo nie...
Robienie własnego piwo jest wynagradzające. Kiedy zrobisz własne piwo, czujesz wewnętrzną satysfakcję. Robienie piwa w domu nie koniecznie wymaga dużo czasu, wystarczy kilka godzin w ciągu kilku tygodni na warzenie z ekstraktu. W robieniu domowego piwa nie ma ograniczeń. Robisz i pijesz takie piwo, na jakie przyjdzie tobie ochota. Nie wierzysz?! Zapraszam do zrobienia własnego piwa!