Hej.
Wybaczcie,ze pisze po takiej przerwie ale ostatnio jakos nie mam duzo czasu na pisanie tego bloga. Mam nadzieje,ze juz nie dlugo sie to zmieni.
Ok, tak jak obiecalem, oto przepis na GUINNESS EXTRA STOUT.
Receptura na 18.9 L
Orginal gravity: 1.024 -1.045
Final gravity: 1.009 -1.011
Kolor 54 SRM
4.2 % alcohol by volume (abv)
Goryczka: 40
2.7 kg british 2-row pale malt
0.34 kg roasted barley
113 gr british crystal malt
0.56 kg flaked barley
i opcjonalnie dla uzyskania kwasnego smaku
85 gr acid malt
wszystko maszujemy w temperaturze 65.5 przez 90 min. Na ostatnie 15 minut gotowania dodajemy irish moss.
Ferementacja odbywa sie w temp. 20 - 22*C
Drodze, ktore mozemy uzyc to:
Wyeast's 1084 Irish ale yeast
albo
Wyeast's 1098 British ale yeast
Piwo serwoawane jest w 13*C
Generalnie stosuje sie prosta zasade: im piwo jest ciemniejsze, tym serwujemy je w cieplejszej temp.
To tyle jesli chodzi o recepture. Na samym poczatku widzisz:
Orginal gravity: 1.024 -1.045
Final gravity: 1.009 -1.011
Co to wlasciwie znaczy?
orginal gravity, jest to gestosc poczatkowa brzeczki (zawartosc cukru w brzeczce). Do tego celu uzywamy balingomierza/hydrometra.
Ok ale co to wlasciwie robie. Otoz, im wiecej cukru w plynie, tym wyzej hydrometer sie bedzie unosil w plynie (kwestia wypornosci). A co nam daje zawartosc cukru?
Coz, cukier jest to pozywienie dla drodzy. Im wiecej cukru tym wiekszy stopieni co2 (jako efekt uboczny) no i wiecej alkoholu.
Final gravity dla odmiany, jest to zawartosc cukru w brzeczce po fermentacji. W ten sposob sie dowiemy ile cukru zostalo skonsumowanych i mozemy rowniez wyliczyc zawartosc alkoholu.
Jezeli gestosc jest pozczatkowa 1.024 a koncowa bedzie 1.020 (po 7 dniach) znaczy sie,ze cos jest nie tak. Brzeczka nie jest odfermentowana wystarczajaco dobrze. Przyczyny moga byc rozne:
- temperatura
- brzeczka zostala zainfekowana
- stare drozdze (ktore sie nie rozmozyly w wystarczajacym stopniu).
Generealnie znaczy to, ze drozdze " nie zjadly " cukru. Trzeba sie zastanowic dlaczego.
Jezeli poczatkowa gestosc jest 1.024 a koncowa 1.009 to znaczy to, ze brzeczka zostala odefermentowana, fermentacja przebiegla pomyslnie.
Oto wzor na obliczenie ilosci alkoholu.
** Jezeli uzywaz balingomierza (ze skala ballinga)
(Blg poczatkowe - Blg koncowe)/1.938 = stezenie alkoholu w piwie w %
** jezeli stosujesz hydrometer (ang)
tutaj macie tabelka jak wyliczyc abv piwa
Ok. Oto przyklad:
Orginal gravity 1.040 a final gravity 1.006.
Patrzymy na gorna linijke (orginal grav) a pozniej na boczna (final grav) i wybieramy numer. W tym przypadku jest to
4.4 AlkoholByVolume. Czyli nasze piwo ma 4.4 procent alkoholu.
Kliknij tu aby pobrac tabelke w formacie html.
Robienie własnego piwo jest wynagradzające. Kiedy zrobisz własne piwo, czujesz wewnętrzną satysfakcję. Robienie piwa w domu nie koniecznie wymaga dużo czasu, wystarczy kilka godzin w ciągu kilku tygodni na warzenie z ekstraktu. W robieniu domowego piwa nie ma ograniczeń. Robisz i pijesz takie piwo, na jakie przyjdzie tobie ochota. Nie wierzysz?! Zapraszam do zrobienia własnego piwa!