Hej. Moze ktos z was zastanawial sie co to jest slod. Dzisiejszy post bedzie o slodzie.
Slod jest najwazniejszym skladnikiem do produkcji piwa. Slod dostajemy glownie z jeczmienia i pszenicy. Slow probowano wytworzyc rozwniez z innych zboz ale jego jakosc pozostawiala wiele do zyczenia. Obok slodu mamy rowniez zyto.
Ok, ale po co wlasciwie ten slod? Czy mozna wytworzyc piwo z samego, nieprzetworzonego ziarna? Otoz nie. Drodzze sa w stanie wytworzyc alkohol tylko z cukru. Ziarna nie zawieraja wystarczajaco duzo cukry. Glownym skladnikiem, z ktorego otrzymuje sie cukier jest skrobia, czyli cukier zlozony > a ten zlozony jest z glukozy.
Sama roslina nie wykorzysuje skrobi jako tako. Skrobia musi zostac przetworzona poprzez reakcje chemiczne. Dopiero w trakcie kielkowania (ang. germination) skrobia za pomoca enzymow jest przetworzona w cukier. Podczas slodowania (wytwarzania slodu) prowokuje sie ziarno do kielkowania a tym samym wytworzenia tych wlasnie enzymow. Dzieki temu mozemy robic piwo w domu.
W nastepnej czesci Przebieg Slodowania.
tekst pochodzi z ksiazki "Piwo warzone w domu", Wolfgang Vogel,tlum. Krystyna Mazur
Robienie własnego piwo jest wynagradzające. Kiedy zrobisz własne piwo, czujesz wewnętrzną satysfakcję. Robienie piwa w domu nie koniecznie wymaga dużo czasu, wystarczy kilka godzin w ciągu kilku tygodni na warzenie z ekstraktu. W robieniu domowego piwa nie ma ograniczeń. Robisz i pijesz takie piwo, na jakie przyjdzie tobie ochota. Nie wierzysz?! Zapraszam do zrobienia własnego piwa!