wtorek, 27 października 2009

SLOD cz. I


Hej. Moze ktos z was zastanawial sie co to jest slod. Dzisiejszy post bedzie o slodzie.

Slod jest najwazniejszym skladnikiem do produkcji piwa. Slod dostajemy glownie z jeczmienia i pszenicy. Slow probowano wytworzyc rozwniez z innych zboz ale jego jakosc pozostawiala wiele do zyczenia. Obok slodu mamy rowniez zyto.

Ok, ale po co wlasciwie ten slod? Czy mozna wytworzyc piwo z samego, nieprzetworzonego ziarna? Otoz nie. Drodzze sa w stanie wytworzyc alkohol tylko z cukru. Ziarna nie zawieraja wystarczajaco duzo cukry. Glownym skladnikiem, z ktorego otrzymuje sie cukier jest skrobia, czyli cukier zlozony > a ten zlozony jest z glukozy.

Sama roslina nie wykorzysuje skrobi jako tako. Skrobia musi zostac przetworzona poprzez reakcje chemiczne. Dopiero w trakcie kielkowania (ang. germination) skrobia za pomoca enzymow jest przetworzona w cukier. Podczas slodowania (wytwarzania slodu) prowokuje sie ziarno do kielkowania a tym samym wytworzenia tych wlasnie enzymow. Dzieki temu mozemy robic piwo w domu.

W nastepnej czesci Przebieg Slodowania.



tekst pochodzi z ksiazki "Piwo warzone w domu", Wolfgang Vogel,tlum. Krystyna Mazur