witam. tak jak obiecalem przepis na zywca:
4.1 kg slod pilzenski
0.23 kg monachijskiego
57 gr 4.5% AA (goryczkowy)na 90 min gotowania
7 gr hallertau hersbrucker (aromatyczny)na ostatnie 15 min gotowania
5 ml irish moss czyli mech irlandzki
7 gr hallertau hersbrucker (aromatyczny)na ostatnie 5 min gotowania
i do tego drozdze do dolnej fermentacji. Polecane sa Wyeast's 2278 (pilsner) lub 2007 (lager)
w sumie to bylo by na tyle w nastepym poscie napisze jak to wszstko przyrzadzic.
naprawde nie jest to trudne.
pozdrawiam
Robienie własnego piwo jest wynagradzające. Kiedy zrobisz własne piwo, czujesz wewnętrzną satysfakcję. Robienie piwa w domu nie koniecznie wymaga dużo czasu, wystarczy kilka godzin w ciągu kilku tygodni na warzenie z ekstraktu. W robieniu domowego piwa nie ma ograniczeń. Robisz i pijesz takie piwo, na jakie przyjdzie tobie ochota. Nie wierzysz?! Zapraszam do zrobienia własnego piwa!
czwartek, 27 sierpnia 2009
PRZEPIS NA ZYWCA
HEJ