sobota, 27 lutego 2010

Domowy Browarek – Dodatkowe Wideo od Craiga

Dzisiaj dodałem również dwa wideo od Craiga. Tym razem Craig robi Black Rock Pilsner (kolejne piwo z puszki tak dla odmiany :-) ). Zasada robienia piwa oczywiście się nie zmieniła. Czyli:

- wysterylizuj każdy sprzęta

- ogrzej puszkę z piwem (a raczej skondensowaną brzeczką) aby było łatwiej to wydostać

- nasyp cukru do pojemnika, dodaj zawartość puszki, przepłucz puszkę i wlej zawartość do pojemnika

- wymieszaj

- dolej wody do około 23 litrów

- kiedy temperatura dojdzie do około 25*C wsyp lub wlej drożdże

 

Voila, to takie proste.

 

Ja zanim nasypię cukier, lubię zagotować wodę i rozpuścić cukier w wodzie. Później dolewam zawartość puszki. Czekam aż sie to zagotuje, i wlewam do pojemnika fermentacyjnego.