niedziela, 15 listopada 2009

SAMODZIELNE SLODOWANIE


Pryzma powinna byc teraz czesto przesypywana. Na wykresie powyzej, pionowe male kreski pokazuja kiedy musisz przesypac pryzme. Ale po co te przerzucanie? Aby kontrolowac temperature. W tym celu mozna rowniez usypac pryzme, ktora bedzie wyzsza albo bardziej plaska. Ok, bardzo wazne jest aby STALE KNTROLOWAC TEMEPERATURE. Pozwoli nam to na unikniecie przegrzania. Warzne jest aby podczas kielkowanie zwrocic uwage na ziarna mniej rozwiniete. Jezeli takowe mamy trzeba je przesypac do czesci srodkowej, ktora jest cieplejsza.

JAK POZNAMY, ZE KIELKOWANIE JEST ZAKONCZONE


Kiedy listek bedzie takiej samej dlugosci jak ziarenko ( slod ciemny) albo 1/2 do 3/4 dlugosci ziarenka, wtedy mamy do czynienia ze slodem jasnym. Listek znajduje sie pod luska. Aby  zbadac jego dlugosc nalezy wybrac kilka losowych ziaren i delikatnie usunac luske.


SUSZENIE

Suszenie albo prazenie slodu jest procesem, ktory sprawia najwiecej problemow. Najlepszym do tego urzadzeniem jest maszyna do suszenia owocow tak dlugo jak odpowiedni doplyw powietrza zostanie zachowany oraz bedziemy mogli kontrolowac temperature.

Mierzenie temperatury jest troche skaplikowane:

Uzywamy do tego trzech termometrow. Pierwszy powinien byc nad pryzma, drugi pod slodem a trzeci w slodzie. 
Do suszenia mozna wykorzystac piekarnik z lekko uchylonymi drzwiami.Ale pamietaj aby uzywaac wlasnych termowmetro. Te na kuchence moga sie okazac malo dokladne.

Ok, moze sie to wydawac latwiejsze, ale w praktyce jest to trudniejsze. Pewnie mozna obyc sie bez tych wszystkich czynnosci ale wtedy nie wiadomo co wyjdzie z naszego slodu.

ODKIELKOWYWANIE

Zanim slod sie ostudzi ziarno musi zostac pozbawione kielkow. Dobrym sposobem na zrobienie tego bedzie umieszczenie slodu na sicie i silne potrzasanie.Czasami jedno sito moze sie okazac nie wystarczajace. Nalezy wtedy bawic sie z kilkoma.


MOIM ZDANIEM

Moim zdaniem jesli masz czas i ochote, mozesz sie bawic w robienie wlasnego slodu. Gdybym mial to robic osobiscie, napewno zaczal bym od malych ilosci takich jak 100 do 500 gr. Bym eksperymentowal itd. 
Uwazam, ze generalnie jest to zbyt duzo poswieconego czasu a i niewiadomo jakie z tego beda wyniki. Wydaje mi sie, ze lepiej jest kupic slod juz ze sklepu. Swietnym miejscemdo zakupu chmielu oraz innych artykolow browarniczych jest: http://www.homebrewing.pl/