czwartek, 12 listopada 2009

Robienie Piwa -> samodzielene slodowanie


Czesc. Generalnie jak widac slodowanie podlega scislym regula. Najmniejsza pomylka moze kosztowac slodownie dosc duzo pieniedzy. Browary rowniez oczekuja najwyzszej jakosci produktow aby usatysfakcjonowac wlasnych klientow. Tak wiec czy warto slodowac samemu, czy moze lepiej warto kupic gotowy slod?

Kupno slodu napewno jest NAJSZYBSZYM sposobem na zrobienie wlasnego domowego piwa . I wiele osob wlasnie tak robi. Niektorzy nie maja poprostu czasu na bawienie sie ze slodem. Bo tak chyba mozna to nazwac, zabawa. Ale jezeli Ty nalezysz do osob, ktore chca koniecznie wyprobowac wszsytkiego, zapraszam do dalszej lektury.

Ok, jaki jeczmien? Najlepiej wybrac specjalnie chodowana odmiane.W najlepszym wypadku ziarno musi byc sklaadowane 6 -8 tygodni po zbiorze. Ilosc slodu zalezy od planowanej ilosci piwa. Generlanie sie przyjmuje, ze z 4kg jeczmienia wychodzi 3kg slou. Dlaczego? Gdzie ten jeden kilogram? Juz spiesze z odpowiedzia. Ziarno najpierw kielkuje. Kielki zwiekszaja ogolnie cala powierzchnie ziarna. Pozniej sie kurczy i zmniejsza o 20-25%. Na tym tracimy ten 1 kg. Ile wlasciwie mozna zrobic piwa z tych 3kg. Generalnie zalezy od konkretnego przypadku i rodzaju. Jednak okolo 15l do 21l to taka srdenia.

Zirano oczywiscie musi byc oczyszczone. Kazdy pewnie znajdzie wlasny sposob. Zalecany sposob to przesypywanie ziarno z jednego pojemnika do drugiego przy wietrze.

Moczenie powinno sie odbywac na mozliwie jak najszerszej powierzchni. Dzieki temu, ziarno bedzie mialo jak najwiekszy kontakt z powietrzem. Zalecana temperatura wody to 8 -10 * C. Stosunek wody do ziarna to okolo poltora raza. Czyli 4kg ziarna / 6 l. wody. 8kg/12 l. wody itd. Wode wymieniamy po kilku godzinach. Nastepnie codziennie.

Jezeli chcesz otrzymac slod jasny, nalezy moczyc 65 - 75 godzin a jezeli ciemny to 90 -110 godzin.

Po moczeniu nalezy ziarno wysuszyc. Przekladmy je na sito. Wususzone ziarno usypujemy w pryzme 30cm wysoka i utrzymujemy w temp. okolo 12*C.



CDN