niedziela, 13 lutego 2011

Mój filmik - NARESZCIE

,

Hej,

Nareszcie mogę się pochwalić swoim ostatnim dziełem - zacieraniem. Jak już wspomniałem wcześniej na konkretnej stronie postu:

http://domowe-piwo.com/zacieranie-piwa-wideo/

znajdziecie mój ostatni filmik na temat zacierania.

Serdecznie zapraszam do oglądania oraz zostawiania komentarzy

:)


8 komentarzy:

  1. siemka
    mam pytanko ziarno które wsypujesz to juz jest tak zwany słód? jesli tak to sam go tez przygotowałeś a jak nie to gdzie to mozna nabyc?

    Filmiki bardzo fajnie przedstawione duzo wyjasniają. moze tez zaczne swoją domową produkcje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Siema. A jam pytanie odnośnie sprzętu jaki masz.Gdzie go moge zakupic - chodzi o fermentator z termometrem itp..jesli mozesz podaj link bo nie moge nigdzie znalezc.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. i jeszcze mam jedno pytanko. Powiedz mi jak smakuje to piwo..mniej więcej.. W jakim stopniu przypomina sklepowe, jaki jest posmak. Bo czytałem gdzieś na forum dzisiaj ze komuś piwo wyszło z dziwnym smakiem- kwaśnym, i przy otwieraniu butelki- było tak nagazowane że ponad półowa piwa wyleciała z butelki.Jak temu zaradzić. A co do filmików to nigdzie się jeszcze nie spotkałem żeby ktoś tak dokładnie i elegancko wytłumaczył ze po pierwszym oglądnięciu wszystko ładnie się w głowie poukładało.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ps. chodzi mi o robienie piwa z puszki coopersa były tam dwie części filmu plus uptade.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tutaj masz przykładowy fermentator. Mozesz jeszcze poszukac z tą rurką napełniającą butelki

    http://allegro.pl/pojemnik-fermentacyjny-33l-z-korkiem-i-kranikiem-i1447324856.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Siemka możesz mi powiedzieć w jakich temperaturach przechowywać piwo (to znaczy od momentu wlania go do butelek) czy nie ma to duzej różnicy (pomijając że muszą być w ciemnym miejscu)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej. Nie spodziewałem się żadnych komentarzy, a teraz patrzę i jest kilka!! Super.

    Tak więc:

    słód nie przygotowany samodzielnie, można go nabyć w sklepie z artykułami do robienia piwa. Ja korzystam z internetu

    Sprzęt, tak samo, przez internet.

    Jeśli chodzi o smak to odpiszę tak: jest to kwestia gustu. Mnie ono bardzo smakuje, wierzę, że jest lepsze od sklepowego. Dlaczego? Jest tańsze, wiem o samym piwie więcej, aniżeli w jaki sposób opróżnić butelkę. Dodatkowo, jeżeli domowe piwo nie smakuje, na następny raz, zrobić można tak, że posmakuje.
    Na smak wpływa również czystość. Trzeba myć i dezynfekować sprzęt. To połowa sukcesu. :)

    Piwo jeżeli jest za silnie nagazowane, to należy na następny raz dodać mniej cukru do butelki.

    Jeśli chodzi o temperaturę:

    Zależy od piwa. Piwa jaśniejsze, powinny być przechowywane w chłodniejszej temperaturze. A piwa ciemniejsze w cieplejszej temp. Swoje piwa, ze względu na brak warunków trzymam w pokojowej temperaturze. Ale przed piciem schładzam. Te jasne. A te ciemnie tylko trochę schładzam, aby były bardziej cieplejsze aniżeli zimniejsze.... :)

    Ale gdybym miał piwnicę, to piwo bym trzymał w około 10 stopniach. Te jasne.

    Dzięki za zainteresowanie i dobre słowa !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym ,że o piwie wiem więcej, to chodzi mi o to, że wiem o piwie więcej w sensie procesu. Jak zrobić piwo. Toteż nie patrzę na smak tak jak kiedyś, że albo dobre albo nie, ale patrzę na to, co musiałem zrobić aby taki smak uzyskać.... mam nadzieję, że ma to więcej sensu aniżeli moja poprzednia wypowiedź.... :))

    OdpowiedzUsuń