piątek, 1 stycznia 2010

Receptura na szkockie pwio Skull Splitter




Golden Promise dwu-rzedowy slod pale 6.6 kg
brytyjski pszeniczny slod 0.23kg
brytyjski slod crystal 0.28kg
belgijski aromatyczny 113g
pieczony slod jeczmienny 57g

uwaga, to jest ciekawe

potrzebujemy slody wedzonego nad torfowiskiem 28g. Serio, nie zartuje. Tutaj macie link, jesli nie wierzycie:

Calosc maszujemy przez 90 minut w 65.5*C

Na poczatku gotowania dodajemy 6.5 HBU chmielu goryczkowego.

Na 15 minut przed koncem dodajemy irish moss, 5ml.

Fermentacja odbywa sie w temperaturze 19 - 21 *C. Jeslli chodzi o drozdze, to mamy do wyboru:
Wyeast's 1084 Irish ale yeast (irlandzkie drozdze ale)
lub
Wyeast's 1728 Scottish ale yeast (szkockie drozdze ale)




Original gravity: 1.085 - 1.088
Final Gravity: 1.018 - 1.022
SRM 22 (odwolaj sie do linku po prawej stronie, na temat tabeli)

IBY 26
8.5 % ABV